Elena Iancu


Sunt Elena și locuiesc din 1985 în Sectorul 4, pe Strada Pridvorului, lângă Parcul Lumea Copiilor. Am copilărit în Colentina, printre blocuri înghesuite, fără locuri de joacă, fără parc aproape. După absolvirea Liceului Economic și a Facultății de Finanțe Bănci, m-am angajat la Institutul Proiect București ca funcționar economic. Într-o zi, ni s-a repartizat o lucrare: proiectarea parcului Palatul Pionierilor și Șoimilor Patriei. Am venit în zonă pentru măsurători și m-am îndrăgostit de ce urma să se facă acolo. Am luat hotărârea să mă mut în această zonă. Eram pe atunci însărcinată cu primul copil. Parcul din fața blocului a căpătat încet-încet forme, se plantau copacii în aliniamente, pe specii. Participam toți, părinți, copii, la plantări. Deveniserăm o comunitate unită, multe mămici care ne întâlneam cu copii în parc, bătrâni, vecini care ieșeau seara să se răcorească în oaza noastră de verdeață și liniște.

Într-o zi din anul 2014 însă, liniștea noastră s-a spulberat. Au apărut în parcul nostru niște muncitori care au scos băncile, felinarele, locurile de joacă, gardul. Locul a fost înconjurat cu plasă și a apărut panoul: Proprietate privată. Într-o altă zi, în loc de glasul păsărelelor s-au auzit drujbele. Teii noștri dragi, care ne îmbătau cu mirosul lor, cădeau secerați la pământ. Și au continuat să cadă. Nimic nu i-a oprit pe cei care-i tăiau: nici lacrimile noastre, nici țipetele de disperare, nici rugămințile. Și nici poliția.

Atunci am început să lupt. Atunci am devenit un cetățean implicat. Mai întâi, l-am contactat pe Nicușor Dan. A fost primul care a venit și împreună cu avocatul Dumitru Dobrev și cu Dan Trifu de la Ecocivica, am demarat lupta în instanță. Avem deja 2 ani de procese și câteva victorii. Am obținut o ordonanță președințială de stopare a defrișărilor, o hotărâre definitivă că defrișarea a fost ilegală, o alta de suspendare a lucrărilor de construire.

Aceiași oameni din grupul civic din zona Parcul Lumea Copiilor suntem cei care am împiedicat construcția în parc a unui Monument “Colectiv” de o firma cu un singur angajat, despre care a relatat presa la apelurile noastre.

De ce vreau să fiu consilier? Pentru că este timpul să fac mai mult. Nu pot sta deoparte când autoritățile locale se fac că nu văd și nu aud. Românii trebuie să învețe că edilii sunt la dispoziția lor și nu invers. Că primarul le este dator pentru funcția deținută, că locuitorii trebuie învețe să taxeze abuzurile autorităților, să știe cum și ce să ceară de la cel căruia îi acordă votul.

Sunt membru al comisiei nr 6 pentru comerţ şi protecţia consumatorului.