Astăzi sărbătorim drepturile omului!

 

La data de 10 decembrie a fiecărui an, sărbătorim momentul adoptării, de către adunarea generală a Organizației Națiunilor Unite, a unui document juridic de maximă importanță din perspectiva garantării drepturilor și libertăților noastre fundamentale: Declarația universală a Drepturilor omului – 10 Decembrie 1948.

 

Fundament al democrației liberale din întreaga lume și fiind considerată o sinteză secularizată a valorilor etice creștine, filosofia drepturilor omului, așa cum o cunoaștem astăzi, s-a dezvoltat în Europa occidentală a epocii moderne și, ulterior, în Statele Unite ale Americii, în scrierile unor filosofi ca John Locke, Jean Jacques Rousseau și alții, precum și în numeroase documente juridice esențiale pentru nașterea lumii democratice de astăzi: Habeas Corpus Act (Anglia, 1679), Declarația Drepturilor omului și ale cetățeanului (Franța, 1789), constituția Statelor unite ale Americii (1787). 

 

Din perspectiva multor filosofi  și gânditori politici, unele dintre drepturile omului, precum dreptul la viață, la libertate și la proprietate, sunt drepturi naturale (parte integrantă a demnității noastre ca ființe umane), neputând fi privite doar ca simple convenții ale societății. Astăzi, capitolul referitor la drepturi, libertăți și responsabilități fundamentale se regăsește, în diferite forme, în toate constituțiile statelor democratice din lumea întreaga, inclusiv în cea a României.

 

Ca partid liberal, de centru-dreapta modern, USR-PLUS asumă responsabilitatea apărării și promovării drepturilor omului ca pe o datorie morală și politică fundamentală: Pentru aceasta ne-am înființat, cu scopul să susținem, prin acțiuni politice concrete, garantarea si protejarea de către stat a drepturilor fiecărui cetățean. 

 

La mulți ani tuturor celor care apără, ca oameni politici sau ca cetățeni, drepturile fundamentale ale omului! Solidaritate totală mai ales cu activistii civici care, în statele cu regimuri nedemocratice (autoritare ori chiar totalitare), luptă riscându-și viața pentru drepturile semenilor lor!

 

#Drepturileomului