O vorbă din bătrâni spune că dacă ai carte, ai parte, dar în sectorul nostru se pare că primăria de sector încearcă să dovedească că este dificil și să ai parte de educație – dat fiind că ignoră orice se referă la acest subiect, de la solicitările unităților de învățământ, la cele ale părinților și până la cele ale colegilor noștri consilieri locali.
În cele ce urmează, vă invităm să trageți singuri concluziile în ce privește lipsa de interes a primarului Băluță și aparatului Primăriei Sector 4 față de nevoile unităților de învățământ din sector și siguranța copiilor.
În septembrie 2020, Școala gimnazială nr. 96 a formulat și depus solicitare pentru dotarea cu 25 laptopuri (școală și grădiniță), lărgirea benzii de internet și asigurarea infrastructurii de internet a școlii – mai ales pentru reducerea răspândirii pandemiei și necesității de digitalizare pentru școala online.
Cum era de așteptat, solicitarea școlii nu a primit vreun răspuns de la Primăria Sector 4, atitudinea fiind aceeași și în cazul interpelării din 25 august 2021 a colegei Cristina Bălan – consilier local în consiliul de administrație al Școlii gimnaziale nr. 96.
O altă solicitare, în noiembrie 2020, depusă de Cristina Bălan – consilier local USRPLUS privind numărul burselor din sector pentru fiecare categorie, nu a primit nici până acum răspuns.
Informațiile solicitate aparatului Primăriei Sector 4 sunt necesare în stabilirea burselor pentru anul școlar 2020-2021, în urma solicitărilor transmise de unitățile de învățământ și dată fiind întreruperea concursurilor școlare și olimpiadelor în vederea reducerii răspândirii COVID-19 în anul 2020.
Alături de ignorarea solicitărilor depuse de părinți, unități de învățământ și consilierii locali, primarul Băluță ignoră problemele reale ale sectorului – cum ar fi cele care țin de siguranța copiilor în școli sau petițiile din partea părinților, probleme care nu își găsesc locul în promovarea utopică de pe Facebook și în mediul online.
Siguranța copiilor în unitățile de învățământ – în continuare insignifiantă pentru primarul Băluță!
Siguranța copiilor în unitățile de învățământ nu este importantă pentru primarul sectorului 4, indiferent ce prevede legea referitor la analiza de risc.
Deși analiza de risc trebuie efectuată la fiecare 3 ani, conform HG 301/2012 și IMAI 9/2013 cu modificările și completările ulterioare, la acest moment analiza nu a fost încă realizată, ceea ce crește pericolul la care sunt expuși copiii noștri și elevii din Sectorul 4.
Colega noastră, Cristina Bălan a depus în 27 august o interpelare adresată primăriei, privind efectuarea analizei de risc și stadiul la acest moment, neprimind încă vreun răspuns.
Este inadmisibil ca instituție publică să ignori și să faci pierdute cererile primite din partea cetățenilor.
Primăria Sector 4 ignoră cu bună știință solicitările cetățenilor!
Este cazul Școlii Gimnaziale nr. 129, unde părinții au depus o petiție însoțită de 500 semnături și adresată Consiliului Local. Deși au parcurs etapele oficiale de depunere a solicitării, petiția nu a ajuns în atenția consilierilor locali până când părinții s-au adresat direct acestora.
Abia după insistențele și interpelările Cristinei Bălan, petiția a ajuns în cele din urmă în atenția consilierilor locali!
Acesta este doar unul dintre cazurile unde solicitările și-au regăsit drumul spre consilierii locali. Până la prioritizarea și rezolvarea problemelor sau consultarea publică a cetățenilor, mai este încă mult.
De la containere ilegale la patinoar olimpic.
În luna august a acestui an, presa a semnalat că Primăria Sector 4 a Bucureștiului a primit două oferte pentru realizarea lucrărilor de reconversie a unui corp de clădire ce aparține Liceului Tehnologic Traian Vuia în club sportiv școlar cu funcțiunea de patinoar, care va avea 1.500 de locuri.
Situația este cu atât mai mult interesantă, dată fiind situația amplasării containerelor în vederea modernizării unității de învățământ, cât și faptul că cele două corpuri de clădire vechi C1 și C2, care formează Liceul Tehnologic Traian Vuia, în urma expertizării au fost încadrate în clasa I de risc seismic. Din acest motiv elevii liceului au fost mutați in containere sub pretextul că se reabilitează scoala, ceea ce este o minciună deoarece nici până acum lucrările de modernizare nu au început.
Ca și în cazul Școlii 129, petiția adresată consiliului local de către părinții liceului Traian Vuia nu a fost transmisă către consilieri de către aparatul primarului.
Deși apreciem interesul subit al primarului Băluță în sprijinirea activității sportive și olimpice la nivel de școli și licee, considerăm că este necesară o prioritizare și consultare în ce privește problemele urgente din sector și cheltuirea banilor publici.
Este important ca școlile să nu cadă peste copii, doar pentru că Băluță vrea să patineze.
În ce privește Liceul Traian Vuia, construirea patinoarului nu este singura problemă cu care acesta se confruntă. Ca în cazul altor unități de învățământ din sector și aici construirea containerului ridică serioase semne de întrebare.
Problemele continuă la Liceul Traian Vuia!
Cum am semnalat deja în cazul patinoarului pe care primarul Băluță vrea să îl construiască la Liceul Traian Vuia, acesta nu este un caz singular cu care se confruntă liceul.
Colegul nostru, fostul consilier local USR, Guilhem Moulin a depus o sesizare privind amplasarea și autorizația de construcție a containerului la liceul Traian Vuia.
Soluția propusă de primarul Băluță fiind aceeași în tot sectorul, ridicarea construcțiilor în proximitatea școlilor este la fel de discutabilă.
Cu toate că educația este unul dintre cele mai importante subiecte în sectorul nostru, primarul Băluță continuă să ignore orice ține de educație, de la solicitările părinților și până la interpelările colegilor noștri consilieri locali.
Pentru dovedirea lipsei de interes a primarului Băluță și aparatului primăriei sector 4, începem de astăzi prezentarea stadiului interpelărilor rămase fără răspuns și ecou după transmiterea către Primăria Sector 4.