Uniunea Salvați România, prin Filiala Sector 4, a analizat proiectul de buget pentru Sectorul 4 pe anul 2018, constatând o serie de evoluții îngrijorătoare în alocările bugetare:

– Bugetul alocat pentru intretinerea spatiilor verzi (catre ADP Sector 4, o firma cu o activitate netransparenta -subiect pe care am castigat deja un proces pentru acces la informatii de interes public in legatura cu cheltuirea banilor publici) este in crestere continua in fata de anul 2017 (anul in care a batut deja recordul cu 98 de milioane alocati) cu 78 de milioane pentru bunurii si servicii si 66,3 pentru investitii. Bugetul total alocat ajunge sa reprezinte 22% din bugetul local total. Acest buget este alocat in mod discretionar fara fundamentare, bani vor fi cheltuiti fara transparenta, achizitiile find directe catre firma apartinand consiliului local. Acesta firma nu respecta regurile transparentei prevazute OUG 109/2011. Primăria are în administrare doar 2 parcuri: Orăşelul Copiilor şi Lumea Copiilor, în timp ce spaţiul total de zone verzi din sector este de 4,2 km pătraţi şi nicio investiţie pentru extinderea spaţiului verde.

– 44% din buget total (local + credite) este alocat pentru investitii. Problema este ca 54% din aceste investitii sunt finantate prin credit ceea ce va creste datoria primariei intr-un ritm acelerat. Subliniem faptul ca in 2017 primaria a reusit sa cheltuiasca doar 53% din bugetul de investitii ceea ce ridică semne de întrebare referitor la capacitatea primariei de a conduce proiectele de investitii.

–  Cheltuielile de personal reprezentată aproape 21% şi 135,2 milioane de lei. Cei mai mulţi bani din aceste cheltuieli se vor duce către Direcţia Generală de Asistenţă Socială, 65,1 milioane de lei şi 1,761 de posturi ocupate (între care şi asistenţii sociali), aproximativ 27,050 lei pe an/angajat şi 3,081 lei/lună/angajat. Aparatul de specialitate al primarului va beneficia şi el de 20,650,000 lei dar pentru un număr de doar 289 de persoane, câte sunt angajate în acest moment. Vorbim de 71,453 lei pe an/angajat şi 5,954 lei/lună/angajat, foarte mult. Cel mai mari cheltuieli de angajat, însă, sunt la Direcţia Generală de Impozite şi Taxe Locale, unde câştigul mediu de persoană pe an este de 80,263 de lei şi 6,688 lei pe lună.

USR Sector 4 va propune niste amendamente la proiectul de buget pentru 2018, pe care le va susține în ședința consiliului local din 27 februarie în care va fi votat bugetul.

Chart by Visualizer

Chart by Visualizer

Chart by Visualizer