În şedinta extraordinară de joi 27 aprilie, a fost propusă , de catre Primarul Sectorului 4, modificarea taxei de salubrizare.
Din păcate, acestă modificare se dovedeste a fi o o măsura populista, fară a reflecta realitatea. Taxa propusă pentru persoanele fizice este de 5,03 lei / lună, o sumă mult prea mică pentru acoperirea costului ridicării gunoiului menajer (2,8 milioane de RON / luna) şi plata taxelor de gunoi la groapă (80 RON / tona). Adoptarea acestei modificari pentru taxa de salubrizare duce la o cheltuiala de 1,3 milioane de RON / lună din conturile primăriei, bani care ar trebui sa fie disponibili pentru investitiile in Sectorul 4.

Pentru persoanele juridice, taxa este calculată în funcţie de volumul declarat .

Se va propune următorul amendament la acest proiect:
– taxa pentru persoanele fizice de 9,39 RON / luna
– taxa pentru persoanele juridice de 306,10 RON / tona
Aceste sume nu împovarează excesiv contribuabilul, dar permit ca disponibilul pentru investiţii sa fie mai mare în sectorul 4.

PS: Pentru informaţie, la Sibiu, unde colectarea selectivă a deşeurilor a început încă de anul trecut, taxa de salubrizare este :
– Pentru persoanele fizice – 8,42 lei/ persoană / lună.
– Pentru persoanele juridice – 282,44 lei/tonă de deșeuri colectate. http://www.sibiu.ro/index.php/primaria/deseuri/3802
Acolo a început colectare selectiva deja de anul trecut.